Massief (walnoot) notenhout: Wat mag je verwachten?

Massief walnoot

Overweeg je een massief walnoot / notenhout meubel? Walnoot is een erg karakteristieke houtsoort met een luxe uitstraling. Wat kun je verwachten van massief walnoothout? En hoe herken je kwaliteit? Wij vertellen het je in dit artikel…

Karakter en elegantie met walnoothout

Massief walnoot tafelblad
Massief walnoothout

Notenhout wordt gekenmerkt door prachtige nerftekeningen en een warme, roodbruine uitstraling. Dit geeft het meubelstuk een luxe en levendige uitstraling. Elk stukje hout is een kunstwerk op zich, met natuurlijke kleurschakeringen en patronen. Geen twee meubels zijn hetzelfde. Massief hout kan noesten en kleine scheurtjes bevatten. Deze worden door ons zorgvuldig behandeld en opgevuld. De populiarste meubels van walnoot zijn onze tv meubels, dressoirs, eettafels en salontafels.

Een duurzame houtsoort

Massief notenhout is een relatief sterke massieve houtsoort dat geschikt is voor decoratief en gebruiksmeubilair. Als je er goed mee omgaat kan een massief walnoot meubel decennia lang meegaan.

Massief hout reageert op veranderingen in vochtigheid en temperatuur, waardoor het kan uitzetten en krimpen (werken van hout). Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid stabiel te houden. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet langdurig extreem hoog of laag is (schaf eventueel een hygrometer aan), vermijd het plaatsen van meubels buiten of opslag in vochtige garages of schuren. Onderhoud is eenvoudig. Je kunt je meubel eenvoudig afnemen met een licht vochtige microvezeldoek en vervolgens droogwrijven met een droge microvezeldoek. Als de kleuren na verloop van tijd wat vervagen, bieden onze reinigingsproducten in de webshop een uitstekende oplossing om de frisheid van je meubel te herstellen.

Wil je na verloop van tijd de kleuren weer opfrissen? Bestel dan de reinigingsproducten in onze webshop.

Makkelijk te herstellen

Ongelukje of beschadiging? In tegenstelling tot fineer is een massief walnoot meubel makkelijk te herstellen. Indien je je meubel door ons hebt laten afwerken in een andere kleur kan deze zonder kleurverschil hersteld worden. Massief walnoothout kan opnieuw opgeschuurd worden en geolied of gelakt worden om er weer als nieuw uit te zien.

‘Spiegels in hout’ een kenmerk van kwaliteit

In massief walnoot meubels kun je soms zogenaamde ‘spiegels’ herkennen. ‘Spiegels’ zijn reflecties van de jaarringen die ontstaan bij kwartiersgezaagd hout. Hierbij wordt de stam in kwarten gezaagd. Loodrecht op de jaarringen met een rechtlijnige nerf die parallel loopt over de lange zijde. Herkenbare ‘spiegels’ houden in dat er gewerkt wordt met hout dat afkomstig is uit het stabiele hart van de stam.

De zaagmethode minimaliseert de neiging tot kromtrekken. Daarnaast maken wij massief hout uit meerdere planken waardoor de nerf nog steeds doorloopt over het hele tafelblad of front maar de constructie een stuk steviger wordt. Kwartiersgezaagd hout is cruciaal voor een hoogwaardig meubelstuk.

Mogelijke afwerkingen

Er zijn twee afwerkingen mogelijk in onze webshop. Deze kleur-, kras- en stootvaste afwerkingen zorgen voor langdurig gebruiksgemak. Onze favoriet is om het walnoot een geoliede afwerking te geven. Dan zijn de kleuren nog rijker en is de houtnerf nog sprekender. Daarnaast kun je ook kiezen voor een neutrale afwerking met de matlak. Beide afwerkingen bieden dezelfde bescherming. Het is ten zeerste aan te raden om altijd je meubel af te werken. Doe je dat zelf, wacht hier dan niet te lang mee.

Twijfel je over de afwerking?

Profielfoto

Artikel geschreven door:

Emiel

Ik ben de meubelmaker en eigenaar van meubelmakerij Schomaker Meubels en GewoonSfeervol.nl. Ik ben graag beschikbaar om jouw te adviseren over je meubel en houtkeuze.

Vragen over dit onderwerp? Maak een belafspraak