Massief eiken: Wat mag je verwachten?

Massief eiken

Massief eikenhout is een fantastische en duurzame keuze voor je meubelstuk. Maar wat kun je verwachten van een massief eiken meubel? Hoe onderhoud je het en hoe herken je kwaliteit? Lees het advies van Emiel

Tijdloos, elegant en een natuurlijk karakter

Massief eiken meubels

Massief eiken heeft een warme uitstraling en een karakteristieke en gevarieerde nerfstructuur. De natuurlijke variaties in kleur en patroon maken elk stuk uniek. Geen meubel is gelijk. Noesten en kleine scheurtjes horen bij het natuurlijke karakter en worden zorgvuldig opgevuld. De neutrale kleuren en natuurlijke schoonheid maken dat eikenhout een ideale keuze is voor zowel een klassiek, robuust als modern interieur. Welke interieurtrend je ook volgt.. eikenhout past in elk interieur en wordt gebruikt voor alle binnenmeubels. Waaronder: tv meubels, dressoirs, kasten, tafels en badkamermeubels.

Massief eiken is zeer duurzaam bij goed onderhoud

Massief eiken kan zeker 60 tot 70 jaar meegaan. Mits goed onderhouden. Onderstaande tips helpen je meubel in topconditie te houden.

Luchtvochtigheid
Massief hout is wel gevoelig voor schommelingen in vochtigheid en temperatuur en kan daarom uitzetten en krimpen. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zo lang de luchtvochtigheid niet langere periodes achter elkaar heel hoog of laag is, is er niets aan de hand is (dus oppassen met een meubel buiten zetten of opbergen in een garage of schuur).

Afwerken van je meubel is noodzakelijk
Het is essentieel dat een meubel afgewerkt is. Bij ons kun je kiezen uit meerdere kleuren of een kleurloze matte lak die de natuurlijke kleuren van eiken behoudt. Standaard werken we je meubel af, maar je hebt de optie om een onafgewerkt meubel te bestellen. Heb je een onafgewerkt meubel gekozen? Werk deze dan zo snel mogelijk af om het werken en scheuren te voorkomen.

Onderhoud is simpel
Verder is het onderhoud simpel. Gewoon je meubel afnemen een licht vochtig microvezeldoek en daarna drogen met een droog microvezeldoek. Wil je na verloop van tijd de kleuren weer opfrissen? Bestel dan de reinigingsproducten in onze webshop.

Makkelijk te herstellen

Ongelukje of beschadiging? In tegenstelling tot fineer is een massief eiken meubel makkelijk te herstellen. Indien je je meubel door ons hebt laten afwerken in een andere kleur kan deze zonder kleurverschil hersteld worden. Massief eiken kan opnieuw opgeschuurd worden en geolied of gelakt worden om er weer als nieuw uit te zien. Wijnvlekken, kringen en andere ongelukjes? Vaak kan schuren voorkomen worden als je snel ingrijpt. Ons totaalpakket tegen vlekken is het perfecte EHBO setje voor je meubel

‘Spiegels in hout’ een kenmerk van kwaliteit

In massief eiken meubels kun je soms zogenaamde ‘spiegels’ herkennen. ‘Spiegels’ zijn reflecties van de jaarringen die ontstaan bij kwartiersgezaagd hout. Hierbij wordt de stam in kwarten gezaagd. Loodrecht op de jaarringen met een rechtlijnige nerf die parallel loopt over de lange zijde. Herkenbare ‘spiegels’ houden in dat er gewerkt wordt met hout dat afkomstig is uit het stabiele hart van de stam.

De zaagmethode minimaliseert de neiging tot kromtrekken. Daarnaast maken wij massief hout uit meerdere planken waardoor de nerf nog steeds doorloopt over het hele tafelblad of front maar de constructie een stuk steviger wordt. Kwartiersgezaagd hout is cruciaal voor een hoogwaardig meubelstuk.

Grote verscheidenheid aan afwerkingen

De natuurlijke basiskleur van eiken biedt een prachtige basis die geschikt is voor verschillende afwerkingen. Met meer dan 40 afwerkingen in onze webshop, van matte lak tot olie, behouden we kleurvastheid en duurzaamheid en ga je het werken van hout nog meer tegen. Al onze olieafwerkingen zijn zonder kleurverschil te herstellen, waardoor je meubel zijn pracht behoudt.

Afwerkingen Eiken

Je afwerking nog niet uitgezocht?

Profielfoto

Artikel geschreven door:

Emiel

Ik ben de meubelmaker en eigenaar van meubelmakerij Schomaker Meubels en GewoonSfeervol.nl. Ik ben graag beschikbaar om jouw te adviseren over je meubel en houtkeuze.

Vragen over dit onderwerp? Maak een belafspraak